Ada sekali masa aku balik kampung, adik aku yang berkerja kat Johor bagitau dia selalu makan ayam penyet. Mula mula aku dengar macam kelakar pun ada. Sambil tu dalam kepala ni pulak membayangkan keadaan ayam yang penyet macam kene lenyek tu.
Rupanya sangkaan aku tu salah belaka. Balik ke Ipoh, ada jugak restoran ayam penyet ni bersebelahan Kinta City. Tapi aku tak pernah masuk pun sebab anak murid aku cakap mahal. Rupanya ayam penyet ni ayam goreng resipi asal dari Surabaya. Mentang mentang la ramai Indon kat Malaysia ni, abis semua nak hangkut bawak sini. Hehehe..
Tapi entri aku hari ni bukan pasal ayam penyet atau ayam yang kene lenyek. Dua hari lepas aku bawak wifey ngan anak aku pegi kedai Ayamas untuk beli sayap ayam. Anak aku tu suka sangat ngan sayap ayam. Dah la makan pun memilih. Jenuh nak mengikut selera dia tu sampai wifey aku pun dah penin kepala pikir nak masak apa untuk anak aku tu makan.
Kononnya nak beli sayap ayam je, tapi dah terbeli yang lain lain pulak. Anak aku dengan aiskrim cornetto dia, wifey aku lak beli peha ayam mentah ngan ayam seekor. Aku pulak ? Hehehe..set nasik ayam berlaukkan black paper thight (ntah camne la nak mengejanya).
Balik rumah terus je nak potong potong ayam seekor tu. Punya la gebu ayam tu. Nasik ayam yang aku beli tadi tu, bagi pelahap macam aku ni memang tak mencukupi lansung. Hahaha..Sib baik ayam black paper dia tu sedap. Tiba tiba aku terus terpikir satu hari nanti aku nak masak nasik ayam sendiri.
Haa..korang nak tau aku punya nasik ayam camne ? Meh sini aku bagitau. Wifey aku pun kalo tau ni mesti terus nak suruh aku masak peh ni. Hahaha..
Bahan utamanya dah semestinya la beras dan ayam. Mula mula kita proses ayam dulu. Kalo nak best, ayam yang seekor tu samada dibiarkan seekor bulat bulat tu atau dipotong dua. Basuh bersih bersih dulu ayam tu, keluarkan semua organ dalaman dia sampai bebetul kosong pehtu toskan atau lap je dengan tuala bagi ayam tu selesa.
Nak bagi diorang berjakuzi dulu pun bole gak |
Kemudian sediakan satu periuk besar yang agak agak boleh muat masuk ayam tu tadi, masukkan air secukup tenggelam ayam tu nanti. Kalo rasa malas nak cari segala kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih tu, gunakan je sup bunjut yang ada jual kat kedai tu pun boleh. Dalam tu jugak masukkan lebih kurang dua tiga bijik bawang besar yang dibelah empat, hirisan halia sikit, tunggul daun bawang dan sedikit garam secukup rasa.
Api tu jangan terlalu besar lak, nanti kesian ayam tu melecur. Biar je dia panas perlahan lahan. Sementara biarkan ayam tu menyelam dalam air panas tu, basuh lak beras ikut suka hati nak makan banyak mana. Lepas tu toskan beras tu. Pehtu ambik sikit bawang merah, bawang putih ngan halia, kisarkan sampai halus. Sediakan kuali menggoreng, panaskan sikit mentega pehtu tumis je bahan kisar tadi tu.
Bila dah agak wangi bawang tu naik, masukkan beras tadi tu dan gaul rata sampai sebati di atas api yang sederhana. Lepas dah sebati tu masukkan beras tadi dalam periuk memasak, masukkan air secukupnya (kalo air rebusan ayam tu banyak leh jugak gunakan air tu) dan masak la nasik tu seperti biasa. Tujuan beras tu di goreng adalah untuk mengelakkan beras tu jadi kembang dan lembik bila dimasak nanti.
Sementara menunggu ayam ngan nasik tu masak, bersihkan beberapa bijik cili merah pehtu kisarkan halus. Masukkan dalam kuali, letak sikit cuka kalo suka nak ada rasa masam, gula sikit dan kacau sampai sebati atas api sederhana. Kalo nak bagi pekat sikit leh la taruk sos cili sikit.
Lepas dah siap tu, kalo ada simpan hati ayam ngan pedal dia tu, hiriskan halus halus. Hiris jugak sikit bawang merah, pehtu panaskan sikit mentega dan tumis bawang tadi tu sampai agak kekuningan pehtu masukkan hati dan pedal ayam tu. Kemudian masukkan air secukupnya (kalo air rebusan ayam tu banyak, gunakan je air tu). Pehtu masukkan sos tiram sikit, kicap manis sikit dan kacau sampai mendidih. Nak bagi pekat, masukkan sikit bancuhan tepung jagung dan tutup api.
Tengok nasik, dah masak ? Tutup la api. Ayam tu pulak kalo dah putih segala isinya boleh la diangkat perlahan lahan sebab ayam ni kalo dah kene rebus memang lembut abis. Biarkan sejuk barulah dipotong.
Nasik ayam kalo tak de sayurannya memang tak lengkap la kan. Sebab tu jangan lupa daun salad, timun dan tomato. Ikut suka la nak potong macam mane pun.
Ayam yang dah dipotong tu tadi, letakkan dalam pinggan cantik cantik. Kalo nak buat ala ala hotel, lapikkan la daun salad tu bawah dia. Pehtu sos kicap tu tadi tuangkan atas ayam tu.
Eh, supnya mana ? Haa..air rebusan ayam tu tadi jangan dibuang sebab tu la supnya. Memang secukup rasa punya la. Dah siap semua tu tunggu apa lagi, isi la perut yang dah lama menunggu tu.
Ada jugak orang panggil nasik ayam rebus camni nasik ayam Hainan. Ape ape aje la. Yang penting dapat memuaskan nafsu makan. Ahahaha..Asyik nak pegi beli kat kedai je sekali sekala masak sendiri la kat rumah, lagi puas hati. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
oh...kicap tu kena letak hati n pedal yer...baru tau... ;)
ReplyDeletekalau sy masak....sy tk rebus ayam tu..goreng je terus.. ;)
sup tu..campakkan saja kiub ayam..-mmg xpress la masak...
kalau bnyk msa...mmg buat cara yg En Pipoq ajar ni.. :)
jom ke APA KATA HATI pulak ;
OH LELAKI IDAMAN !!
nabilah_2908 :
ReplyDeletebaru la sedap sikit kicap tu kalo ada isinya..
kalo dapur besar sekejap je masak camni..resipi ni ala ala resipi sihat la sebab tak goreng ayam tu..
ty pipoq,kat umah sewa ni pun memasak jugak.
ReplyDelete(sekarang kecoh pasal isu auto blogwalking.ni link nye.http://pendekarberkuda.blogspot.com/2011/01/anda-pasti-akan-terperanjat-dan-ju-on.html)
aku berhantu nasi ayam penyet ni time kat jb dulu, bukan apa sangat, tp tang sambal dia ada umph! haha
ReplyDeleteKalau dibuat ayam goreng berempah memang sodap
ReplyDeletenanti kesian ayam tu melecur. kelakar ayat ni. nty makan pun abis isi dia. kecian ayam. hehe ;D
ReplyDeletenty nk try masak lak ;D klu ada info psal masakan. kongsi2 la erk. tgh stdy memasak ;D